AROMATYCZNA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ Z BORÓWKAMI

AROMATYCZNA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ Z BORÓWKAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...

Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 5 dużych jabłek
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • połowa cytryna
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczkę cynamon

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy ją 4 szklankami zimnej wody. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.

2

W tym czasie myjemy, obieramy jabłka i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami (można użyć również blendera). Dodajemy sok z połowy cytryny, dosypujemy cukier i cynamon i delikatnie wszystko mieszamy.

3

Ugotowaną kaszę (2/3) przekładamy do formy i ugniatamy.

4

Następnie kładziemy na nią przetarte jabłka i borówki amerykańskie.

5

Na górę wsypujemy pozostałą część kaszy.

6

Tak przygotowane ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na ok 30 minut.

7

Po wyciągnięciu ciasta dajmy mu chwile odpocząć (ok 20 min). Kroimy ciasto, nakładamy na talerzyki i możemy się nim delektować.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj