PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 2

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 140 ml mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1/3 szklanki malin
  • 100 ml soku pomarańczowego ( u mnie świeżo wyciśnięty)
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • płatki migdałowe do posypania
  • 2,5 łyżeczki przyprawa piernikowa ( u mnie: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu)
  • ok 2 cm laska wanilii
  • 8 pestek jąder moreli

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i prażymy ją przez 2-3 minuty dokładnie mieszając.

2

Kaszę zalewamy mlekiem (tak aby była 1-2cm powyżej kaszy) gotując ją ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając i dolewając mleka w razie potrzeby. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej i miodu.

3

Całość blendujemy na gładką masę dolewając ok 50ml soku pomarańczowego.

4

W rondelku rozgrzewamy maliny i dolewamy sok, dosładzamy ksylitolem.

5

W między czasie na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe. Masę przekładamy do szklaneczek, polewamy sosem i posypujemy migdałami.

6

Dobrze smakuje na ciepło i zimno.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj