DIETETYCZNY TORT BIAŁKOWY

DIETETYCZNY TORT BIAŁKOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8

Składniki

  • ciasto:
  • 240g czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 50 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 4 łyżki miódu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
  • 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 30 g wiórek kokosowych
  • masa:
  • 500g chudego naturalnego serka homogenizowanego
  • 90 g odżywki białkowej waniliowej
  • 90 g odżywki białkowei czekoladowei
  • 20 g galaretki truskawkowej bez cukru
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g czekolady 79%
  • 2 łyżki żelatyny/agaru

Sposób przygotowania

1

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z resztą składników. Mieszankę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min.

2

W między czasie mieszamy serek homogenizowany z waniliową odżywką i wiórkami kokosowymi (zostawiamy ok 3łyżek, aby potem udekorować tort) oraz dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

3

Na samą górę dodajemy przestudzoną galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu.

4

Po ok 2 godzinach podbytu w lodówce nasz torcik jest prawie gotowy.

5

Dekoracje- małe czekoladki robimyrozpuszczając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej oraz przelewając ją do formy sylikonowej.

6

Wstawiamy je do lodówki, aż do uzyskania stałej konsystencji (można też włożyć do mroźnika).

7

Przed podaniem waniliową warstwę tortu opruszamy wiórkami kokosowymi oraz dekorujemy małymi czekoladkami.

Makroskładniki

  • 654 Kalorie
  • 41,25g Węglowodany
  • 12,68g Tłuszcz
  • 30,76g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość tortu (8 kawałków) : 5237,8kcal B: 246,12g T: 101,45g W:330,04g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj