CYTRYNOWE CIASTECZKA

CYTRYNOWE CIASTECZKA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 60
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • mieszanka mąk bezglutenowych ( u mnie Schar) /2 szklanki/
  • mąka amarantusowa /o,5 szklanki/
  • jajka /4 szt/
  • ksylitol /4 łyżki/
  • cytryna /1/2 dużej sztuki/
  • proszek do pieczenia /1 łyżeczka/
  • olej kokosowy /1 łyżka/

Sposób przygotowania

1

Ubijam białko z 4 jajek na sztywną pianę.

2

W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy żółtka i sok z cytryny.

3

Przekładamy ubitą pianę do masy i delikatnie mieszamy.

4

Ucieramy skórkę z połowy cytryny i również ją dodajemy.

5

Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je. Polecam rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm. Możemy porobić napisy za pomocą specialnego stępla, jeżeli go mamy.

6

Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na oko 12-15min ( zależy od grubości ciasta).

7

A teraz najtrudniejsza część…. trzeba poczekać aż wystygną, a uwierzcie, że nie jest to takie proste, bo aromat roznosi się po całym domu.

Makroskładniki

  • 26,97 Kalorie
  • 4,52g Węglowodany
  • 0,66g Tłuszcz
  • 0,75g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (60szt) : 1618,5 kcal, B:45,44 T:39,9 W:271,76

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj