SPIRULINA- SUPERFOOD

Obserwujemy od kilku lat napływ mody do naszego kraju na bycie „fit“. Z roku na rok coraz więcej osob zaczyna ćwiczyć i odżywiać się zdrowo, co jest niesamwicie pozytywnym zjawiskiem. Zwiększa się także wahlarz produktów, które jeszcze parę lat temu były trudno dostępne na naszym rynku. Jednym z nich jest SPIRULINA. Jest ona coraz popularniejszym superfood ze względu na swoje możliwości, chociaż znana jest już od czasów Azteków, gdzie była wykorzystywana przez nich jako główne źródło białka. Bum na spirulinę zacząłsię w 1988, gdy NASA ogłosiła, że może być uprawiana w kosmosie jako pożywienie dla astronautów. (raport)

Czym właściwie jest spirulina?
Spirulina jest algą w kształcie spirali o zielononiebieskim zabarwieniu, w zależności od miejsca, gdzie jest hodowana może być morska lub słodkowodna. Dostępna u nas w postaci tabletek lub w sproszkowanej formie. Zawiera dużo białka, wapnia, żelazu, magznezu, potasu, fosforu oraz witamin A, C, B1,B2, B3, B5, B6, E, oraz kwas foliowy – chcących dogłębnie zbadać jej zawartość zachęcam do zapoznania się z tą stroną.
Dla mniej wymagających dołączam skład w skrócie:

Dla kogo jest spirulina?
Właściwie dla każdego. Ma dużo zastosowań, które są potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, m.inn:

  • ma właściwości przeciwzapalne
  • obniża poziom cholesterolu
  • ma właściwości przeciwnowotworowe (zażywanie jej ogranicza rozwój komórek rakowych, a także ogranicza występowanie raka)
  • łagodzi objawy nieżytu nosa
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zwiększa zawarość hemoglobiny w krwinkach czerwonych, a więc polecana jest osobą z anemią
  • poprawia siłę i wytrzymałość mięśni
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
  • wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach

Ciekawostki:

  • dostarcza więcej białka niż mięso wołowe
  • 100g szpinaku dostarcza 2,8mg żelaza, natomiast taka sama ilość spiruliny aż 28,5mg
  • proces produkcja spiruliny – filmik, warto obejrzeć
  • stosowana także w kosmetce np w formie maseczek poprawiających cerę ( jej ukrwienie, wyrównuje koloryt, czyszcza, zwiększa odporność na zakażenia )

Zainteresowanym badaniami nad właściwościami spiruliny polecam artykuł, w którym są odnośniki do konkretnych badań naukowych w języku angielskim

Przepis na KOKTAJL z wykorzystaniem spiruliny znajdziesz TUTAJ (kliknij)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj