KOTLECIKI GRYCZANE

KOTLECIKI GRYCZANE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 23
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 200g sera twarogowego chudego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnnku
  • 3/4 pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 1,5 łyżeczki majeranek
  • 1,5 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

1

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok 15 min. Warto pamiętać, że gotujemy kaszę w proporcjach 1:2 ( 1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody). Pozostawiamy do wystygnięcia.

2

W tym czasie obieramy marchewkę i trzemy ją na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwą aż do zeszklenia.

3

Dodajemy marchewkę i chwilę zostawiamy na ogniu. Płuczemy koperek i siekamy go.

4

Połowę kaszy przekładamy wraz z całym twarogiem do blendera. Zmieloną masę przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałą kaszą, cebulę z marchweką, koperek.

5

Wbijamy jajka i dodajemy 3 łyżki bułki tartej (bądź mąki amarantusowej jeżeli robimy wersję bezglutenową) oraz przyprawy.

6

Masę wyrabiamy. formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej/mące amaranusowej.

7

Smażymy na rozgrzanej oliwie.

Makroskładniki

  • 109,15 Kalorie
  • 15,34g Węglowodany
  • 3,29g Tłuszcz
  • 4,79g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (23 sztuki) : 2510,65 kcal B: 110,27 g T:75,89 g W: 352,92 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj