CIASTO Z BIAŁEJ FASOLI

W święta nie trzeba odmawiać sobie przyjemności, jeżeli w odpowiedni sposób przyrządzimy nasze ulubione dania. Ciasto jest dosyć suche, podobne smakiem do babki cytrynowej.  Można je przygotować w wersji bezglutenowej, jeżeli nie dodamy kaszki mannej- bez niej ciasto też wychodzi, ale jest mniej zbite.

CIASTO Z BIAŁEJ FASOLI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 12
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 1 puszki białej fasoli z zalewy
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 6 łyżek kaszki mannej - opcjonalna, aby ciasto było bardziej zbite
  • 0,5 cytryny
  • 40 g gorzkiej czekolady 80%
  • 40 g płatków migdałowych
  • 5 łyżek miódu/ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka 0,5%

Sposób przygotowania

1

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą.

2

Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok.

3

Przekładamy fasolę do blendera, dodajemy jogurt, jajka, sok z cytryny, miód/ksylitol, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i opcjonalnie kaszkę manną (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej zbite- lecz w tej wersji nie będzie już bezglutenowe).

4

Zblendowane składniki na gładką masę przekładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć termoobieg, aby ciasto nabrało ładniejszego koloru.

5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki mleka. Migdały prażymy na suchej rozgrzanej patelni.

6

Po upieczeniu na ciasto wylewamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi.

Makroskładniki

  • 149,28 Kalorie
  • 15,61g Węglowodany
  • 7,20g Tłuszcz
  • 7,03g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

* w składzie z kaszką manną całość (12 kawałków) : 1791,45 kcal B: 84,40 g T: 86,46 g W: 187,43 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj