KOTLETY Z CIECIORKI

KOTLETY Z CIECIORKI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 7
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 240 g ciecierzycy
  • połowa dużej czerwonej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 30 g zielonej papryki
  • 1/4 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 ząbkiczosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 7 łyżek otrębów owsianych
  • 6 łyżek bułki tartej/ mąki amarantusowej lub płatków kukurydzianych ( w wersji bezglutenowej)
  • 1/2 łyżeczki kminku i papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania

1

Drobno siekamy cebulę i czosnek oraz go rozgniatamy. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy na drobne paseczki. Paprykę kroimy w kosteczki.

2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy składniki, zostawiamy na kilka minut mieszając. Do blendera przekładamy ciecierzycę (odsączoną z wody).

3

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do mieszanki przygotowanej na patelni.

4

Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i pozwalamy blenderowi pracować za nas.

5

Aby zagęścić masę dodajemy otręby owsiane (ok 7 kopiastych łyżek)- łyżka musi względnie stać w masie.

6

Następnie obtaczamy kotlety w bułce tartej ( lub w wersji bezglutenowej: mące amarantusowej /zmielonych płatkach kukurydzianych).

7

Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia się z obu stron.

8

Kotlety można jeść oddzielnie, jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić część burgera.

Makroskładniki

  • 97,5 Kalorie
  • 6,63g Węglowodany
  • 5,84g Tłuszcz
  • 3,81g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (ok 7 szt ) : 682,5 kcal B: 27,71 g T: 40,94 g W: 46,45 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj