SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Kocham go w każdej postaci! (oczywiście w zdrowych wersjach bez zbędnej ilości cukru i tłuszczu). Kremowy, delikatny z nutą cytrynową oraz musem truskawkowym – taki jest właśnie mój sernik. Dodatkowo jest bardzo szybki w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 7
Czas przygotowania: 20 min + 1/2 h w lodówce

Składniki

  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 600g truskawek
  • 80 g ksylitolu lub inny słodzika
  • 40 g żelatyny lub agaru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

1

Ser twarogowy ucieramy z połową ksylitolu. Dodajemy sok z jednej małej cytryny oraz startą skórkę (oczywiście wcześniej dokładnie ją myjemy). Rozrabiamy żelatynę (ok 5 łyżeczek) lub agar w niewielkiej ilości wody (ok 60ml). Wlewamy ją do masy sernikowej i mieszamy. Przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki.

2

Przystępujemy do zrobienia musu truskawkowego. Truskawki myjemy (zostawiamy kilka do dekoracji) i odrywamy liski. Następnie przekładamy je do blendera i miksujemy wraz z pozostałym ksylitolem. Rozrabiamy w taki sam sposób żelatynę i łączymy ją z musem. Mus wylewamy na górę masy sernikowej (która ją troszkę stężała). Truskawki kroimy na drobne kwadraciki i dekorujemy nimi górę ciastka.

3

Całość wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

Makroskładniki

  • 141,62 Kalorie
  • 16,54g Węglowodany
  • 0,69g Tłuszcz
  • 18,72g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (7 szt) : 991,40 kcal B: 131,04 g T: 4,83 g W: 115,83

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj