CZEKOLADOWE BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ

Sięgając pamięcią wstecz, do czasów kiedy byłam jeszcze dzieckiem często wspominam moją mamę w kuchni oraz to jak pieczołowicie wkładała całą masę pracy oraz serca w przygotowywane rodzinnych potraw. To właśnie wspólne posiłki: śniadania, obiady, kolacje czy między posiłkowe przekąski tworzyły w moim rodzinnym domu tą wyjątkową atmosferę, poczucie szczęścia i bezpieczeństwa. Cudowne zapachy unoszące się z kuchni zawsze zachęcały do oderwania się od odrabianej pracy domowej, czy ulubionego serialu i sprawdzenia co tam znowu moja mama wyczarowała. Prawie zawsze czekała niespodzianka coś zaskakującego, niczym zwrot podatku w marcu i jeśli miałabym wskazać na jedną cechę, którą wyniosłam z rodzinnej „maminej” kuchni jest to z pewnością kreatywność. Teraz po latach sama wokół swojej kuchni buduję domowe ognisko, poczucie jedności i szczęścia. Gotowanie stało się codzienną przyjemnością, a kuchnia moim małym laboratorium

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 25
Czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 125 ml mleka ryżowego bądź innego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g żurawiny
  • 1 łyżeczka bezglutenowrgo proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania

1

Płuczę kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie gotuję ją w 2,5 szklanki wody. Gdy kasza wchłonie wodę przekładam ją do blendera.

2

Dodaje jajka, mleko, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol i wszystko miksuje.

3

Nakładam masę na babeczki do sylikonowych foremek i wypełniam je do 3/4 wysokości, a następnie dekoruje żurawiną.

4

Wstawiam foremki do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie wyciągam babeczki i pozostawiam je do ostygnięcia.

Makroskładniki

  • 66,33 Kalorie
  • 12,48g Węglowodany
  • 1,37g Tłuszcz
  • 2,31g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (25 babeczek) : 1658,46 kcal B: 57,92 g T: 34,33 g W: 312,18 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj