Jako dziecko byłam niejadkiem, nie miałam również potrzeby jedzenia zbyt dużej ilości owoców, mogę nawet stwierdzić, że za nimi nie przepadałam. Jednak banan był owocem, który skupiał moją uwagę (podobnie jak truskawki). Babcia zawsze mówiła “Jedz banany, bo mają dużo potasu”. Nie było to jednak dla mnie ważne, a jedynie ich smak, którym się rozkoszowałam. Oprócz potasu banany zawierają również dużo witaminy C i magnezu, ale również mają wysoki indeks glikemiczny (!), dlatego są niewskazane w dużej ilości dla osób redukujących nadmiar tkanki tłuszczowej.


Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki, a następnie przekładamy do robota kuchennego. Wbijamy do nich jajko i mieszamy. Dodajemy 2 szklanki mąki oraz przyprawy i ponownie włączamy robota, aby zmieszał wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35-40min. całość ( 20 kawałków) : 1250,07 kcal B: 44,05 g T: 17,58 g W: 220,28 g
CIASTO BANANOWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy