SUROWA GORZKA CZEKOLADA

Pamiętacie jeszcze te czasy w których przygotowania do świąt charakteryzowały się kilkudniową pracą całej rodziny, własnoręcznym wylepianiem pierogów, pieczeniem ciast przygotowywaniem dekoracji? Patrząc na to z obecnej perspektywy, kiedy wszystko dostępne jest w sklepach może wydawać się to bez sensu. Marnować czas przez kilka dni trudząc siebie oraz rodzinę? – przecież można zamówić katering albo kupić mrożonego gotowca, a przez zaoszczędzony czas obejrzeć kolejny odcinek ulubionego serialu! Jednak wtedy tracimy coś nieuchwytnego, tą przyjemność i satysfakcję, która towarzyszy własnoręcznie wykonanej pracy. Pracy, która scala nie tylko produkty w pyszne danie, ale także więzy rodzinne, tworzy te prawdziwe chwile w kuchni dające radość. Z tęsknoty za takimi chwilami – ponieważ żadne poważne święta nie zbliżają się, postawiłam na wyrób DOMOWEJ SUROWEJ CZEKOLADY. Jest to czasochłonna alternatywa, która zapewnia niezwykłe doznania smakowe. Dla mnie był to pierwszy wyrób własnej czekolady. Bogactwo jej smaku ciężko opisać. Mimo, że nie wszystko wykonałam z odnalezionymi zaleceniami jestem zadowolona z wyniku. A jeśli ktoś z Was spyta: dlaczego straciliśmy kilka godzin na przygotowanie przygotowanie czekoladowej masy zamiast wydać 5zł na gotowy produkt?  Odpowiem Wam jedno… z miłości do gotowania.

Ponadto surowa czekolada (bo taką właśnie przygotowaliśmy) ma niesamowite właściwości zdrowotne: zawiera ogromne ilości antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Bogata jest w żelazo, chrom, cynk, potas i oczywiście magnez. Ziarna kakaowca zmniejszają apetyt oraz pozytywnie wpływają na trawienie

SUROWA GORZKA CZEKOLADA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 20
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • 250 g surowego ziarna kakaowca
  • 15 g orzechów laskowych
  • 15 g orzechów brazylijskich

Sposób przygotowania

1

Surowe ziarno kakaowca rozłupujemy za pomocą dziadka do orzechów i wydłubujemy ziarenka.

2

Przekładamy ziarna do młynka i mielimy je ok 2-3 razy ( do momentu aż powstanie plastyczna masa ). Ja do rozgniecenia oprócz młynka użyłam moździerza.

3

W kąpieli wodnej lekko rozgrzwamy powstałą masę ( temperatura nie może być wyższa, niż 80 stopni, ponieważ ziarno straci swoje właściwości).

4

Dodajemy posiekane orzechy, przekładamy masę do foremki i wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

5

Czekolada jest gotowa! Jednak najlepiej smakuje po kilku dniach 😉

Makroskładniki

  • 54,26 Kalorie
  • 2,54g Węglowodany
  • 5,03g Tłuszcz
  • 3,75g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja (1/20 całości) : 54,26 kcal B: 3,75 g T: 5,03 g (nasycone: 0,9g) W: 2,54 g (cukry: 0,33g) / całość : 1083,3 kcal B: 74,8 g T: 46,85 g (nasycone: 18g) W: 50,52g (cukry: 6,60g) / Ziarenka kakao są gorzkie, jednak po zmieleni ich stają się słodsze 😉 Można dodać również na etapie przygotowania ksylitol, wtedy czekolada będzie jeszcze słodsza.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj