CHIPSY Z JARMUŻU PIECZONE

Mogą być dodatkiem do obiadu, można je zjeść tak po prostu. Chipsy z jarmużu mają ciekawy, chrupki smak i idealnie smakują. Te zielone liście są bardzo pożywne, zawierają przeciwutleniacze, są źródłem witamin (m.in. K, C ) oraz wapnia i żelaza. Zawierają sulforafan, czyli związek mający działanie przeciwnowotworowe. Od ubiegłego roku jarmuż często gości u mnie w kuchni, dziś w postaci chipsów.

CHIPSY Z JARMUŻU PIECZONE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3
Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • ok. 300 g liści jarmużu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

1

Jarmuż myjemy i suszymy. Odrywamy twarde łodygi, a liście dzielimy na kawałki wygodne do jedzenia.

2

W misce mieszamy olej rzepakowy z przyprawami. Wkładamy do naczynia jarmuż i mieszamy,tak aby olej pokrył każdy liść.

3

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładam jarmuż. Wstawiamy do rozgrzanego (140 stopni) piekarnika na około 6-8 minut, aż będą chrupkie.

4

Trzeba być czujnym, ponieważ można je łatwo spalić. Po wystudzeniu przekładamy na talerzyk i i się zajadamy.

Makroskładniki

  • 90 Kalorie
  • 3,63g Węglowodany
  • 6,66g Tłuszcz
  • 1,9g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja (100g) // całość (300g) : 270 kcal B: 5,7 g T: 20,00 g W: 10,89 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj