WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWO-WARZYWNA Z NUTĄ ORZECHOWĄ

Sałatka jest bardzo zdrowa i ma w sobie wszystko, co najlepsze. Szpinak dostarcza organizmowi dużo żelaza i potasu. Mandarynki i jabłka bogate są w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. Orzechy zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm oraz przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Olej rzepakowy, który jest bazą dressingu to bardzo dobre źródło takich witamin jak A, K i D2, która w organiźmie przekształca się w D3 (Ostatnio bardzo dużo się o niej mówi ze względu na jej szeroki wpływ na organizm. Klimat Polski sprawia, że mamy jej duże niedobory). Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy (zawiera jej najwięcej z dostępnych olejów roślinnych).

WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWO-WARZYWNA Z NUTĄ ORZECHOWĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 2
Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 2 garście szpinaku baby
  • 40 g jabłka zielonego
  • 40 g jabłka Gala lub innego słodkiego
  • 65 g mandarynki
  • 30 g awokado
  • 12 g orzechów brazylijskich
  • 12 g orzechów pekan
  • 20 gżurawiny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego lun miódu ( wersja- nie wege)
  • 0,5 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania

1

Szpinak myjemy, połowę liści kroimy na drobniejsze kawałki.

2

Myjemy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki.

3

Dodajemy mandarynkę, żurawinę i orzechy, które nadadzą chrupkości sałatce. Wszystko mieszamy.

4

W osobnym słoiczku mieszamy oliwę z miodem i musztardą.

5

Sałatkę polewamy sosem, który podkreśla jej smak.

Makroskładniki

  • 424,47 Kalorie
  • 22,21g Węglowodany
  • 35,84g Tłuszcz
  • 3,99g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 2 porcje ) : 848,94 kcal B: 7,99 g T: 71,69 g W: 44,43 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj