CIECIOCHRUPKI PIECZONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

Cieciochrupki są idealną słoną przekąską, szczególnie dla osób, które są na diecie i nie mogą pozwolić sobie na zjedzenie paczki chipsów (zawierają niezdrowe tłuszcze trans!). Alternatywa jest równie smaczna, a jest zdecydowanie zdrowsza- wykorzystaj do ich przygotowania olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego…

Można je robić w różnych wersjach smakowych: na ostro, łagodne, z sezamem lub też w wersji bardziej ziołowej.  Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają zdolności kulinarnych.

CIECIOCHRUPKI PIECZONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 240 g ciecierzycy ( z puszki lub namoczonej na noc i ugotowanej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki ostra
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Olej rzepakowy wlewamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie mieszamy.

2

Suchą ciecierzycę wrzucamy do miseczki, tak aby była ona obtoczona w oleju.

3

Wykładamy ciecierzycę na papier do pieczenia.

4

Wstawiamy do pieca na 40 minut. Po 20 minutach należy ją przemieszać, aby równomiernie się przypiekła.

5

Dobra jest na ciepło i zimno.

Makroskładniki

  • 134,82 Kalorie
  • 22,23g Węglowodany
  • 1,37g Tłuszcz
  • 6,93g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 2 porcje ) : 269,65 kcal B: 13,87 g T: 2,75 g W: 44,46 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj