RYŻOWY BUDYŃ WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI

Uwielbiam naturalne budynie, które są aksamitne, a przede wszystkim sycące. Tym razem zrobiłam deserek z jednego z moich ulubionych ryży do risotto- jest delikatny i lepki, dlatego też idealnie nadaje się do tego dania. Budyń smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja mój przełożyłam do słoiczka i wzięłam ze sobą na spacer do parku. Gdy dopadł mnie głód, miałam pod ręką zdrową przekąskę bez dodatku cukru.

RYŻOWY BUDYŃ WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 2 szklanki ryżu risotto Uncle Bens
  • 1 litr mleka 1,5%
  • 200 g jogurtu greckiego light
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 30 g ciemnej czekolady 78%kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • 6 cm laski wanilii
  • ok 6 orzechóworzechy pekan

Sposób przygotowania

1

Ryż risotto gotuje w mleku, aż do momentu gdy pochłonie cały płyn, mieszając co jakiś czas. Ugotowany ryż zostawiam pod przykryciem na 20 minut.

2

Po tym czasie dzielę ryż po równo do 2 miseczek i dodaje składniki:

3

-warstwa waniliowa: wanilia, jogurt grecki (100g), ksylitol (lub ewentualnie miód)

4

-warstwa czekoladowa: jogurt, kakao, ksylitol, cynmon oraz odrobinę chilli.

5

Składniki przekładam do blendera i miksuję. Jeżeli mikser nie będzie chciał z nami współpracować możemy dodać odrobinę mleka.

6

Na tarce trzemy odrobinę czekolady. Resztę kroimy w małe kostki. Przekładamy gotowe masy naprzemiennie do słoiczka. Górę dekorujemy czekoladą i orzechami.

Makroskładniki

  • 638,49 Kalorie
  • 109057g Węglowodany
  • 16,23g Tłuszcz
  • 22,47g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (3 porcje) : 1915,48 kcal B: 67,43 g T: 48,70 g W: 328,72 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj