TORTILLA Z RYŻEM I MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

Tortilla z ryżem to doskonałe danie obiadowe, ale również może stanowić pełnowartościową kanapkę śniadaniową. Idealnie nadaje się na wynos do szkoły lub  pracy, ponieważ tortilla doskonale trzyma nadzienie i nie rozpada się.  Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

TORTILLA Z RYŻEM I MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 100g ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens
  • 45 g marchewki
  • 80 g fasoli czerwonej
  • 60 g groszku konkserowowego
  • 50 g kukurydzy
  • 40 g cebuli
  • 60 g sera żółtego
  • 60g/ mozzarelli
  • 4 tortille
  • kilkanaście listków pietruszki
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 240g pomidorów
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Gotuję ryż. Obieram i siekam marchewkę oraz cebulę. Czosnek przeciskam przez praskę.

2

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i umieszczam na nim warzywa.

3

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, kukurydzę, groszek, fasolę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Solimy i pieprzymy do smaku.

4

Dodaję ugotowany ryż i wszystko mieszam.

5

Pozostawiamy na średnim ogniu jeszcze na 5 minut.

6

Nakładamy farsz na środku placka i zawijamy boki równoległe do siebie tworząc “kopertkę”.

7

Górę tortilli smarujemy oliwą i posypujemy wcześniej posiekanymi paseczkami sera, wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni.

8

Wyciągamy, gdy będzie chrupka ( w zależności od rodzaju placka: kukurydziane ok 15 minut, pszenne 20 minut).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj