TARTA Z BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

TARTA Z BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 300g (1 szt) bakłażana
  • 120g (0,5 szt) cukini
  • 60g sera typu feta
  • 38 cm x 24 cm ciasta na tarte
  • 8 szt szparagów
  • 4 ząbki czosneku
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • kilka listkówbazyli
  • 30 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

1

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kroimy bakłażana w kostki i przekładamy go na patelnie z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem.

2

Pozostawiamy na 5 min, co jakiś czas mieszając.

3

Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do bakłażana. Pieczemy jeszcze przez 5-10 min, aż do zarumienienia bakłażana.

4

Mieszankę przekładamy do blendera. Po zmiksowaniu pozostawiamy do wystygnięcia.

5

W tym czasie ciasto kroimy na prostokąty, zawijamy każdy bok na ok 1cm i zlepiamy je za pomocą wody.

6

Nakładamy zmielonego bakłażana na ciasto.

7

Kroimy cukinię, szparagi obieramy i umieszczamy na tarcie.

8

Kwadraciki z sera feta dodajemy na górę.

9

Wkładamy do pieca na 20 minut.

10

Dip do tarty: Do jogurtu naturalnego dodaje czosnek i posiekaną bazylię. Doprawiam solą. Tartę podajemy z dipem jogurtowo-czosnkowym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Makroskładniki

  • 366,37 Kalorie
  • 31,35g Węglowodany
  • 23,19g Tłuszcz
  • 7,15g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 1465,5 kcal B: 28,61 g T: 92,76 g W: 125,43 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj