TORCIK JEŻYNOWY

Dzisiaj po dłuższej sesji kardio na rowerach naszła mnie ochota na pyszny, zimny sernik z leśnymi owocami. Jako, że nie chciałam marnować swojego wysiłku musiał on mieć dobre makroskładniki. Poniżej przepis- ja od siebie dodam, że niczym nie odbiega od niezdrowych, pełnych cukrów zimnych serników, a pyszna delikatna masa sernikowa jest świetnie przełamywana przez leśny smak jeżyn.

TORCIK JEŻYNOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 9
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • spód ciasta:
  • 240 g czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 30 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 4 łyżki ksylitolu /erytolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej /proszku do pieczenia
  • masa biała:
  • 250 g chudego serka twarogowego
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu/erytolu
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • masa fioletowa:
  • 250 g jeżyn
  • 250 g chudego serka twarogowego
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu/erytolu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny lub agaru

Sposób przygotowania

1

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z resztą składników. Mieszankę przelewamy do sylikonowej formy ( lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Upieczone ciasto pozostawiam do wystygnięcia i kroję wzdłuż, tak aby powstały dwie części.

2

Ser twarogowy, jogurt i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę żelatyny rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut.

3

Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jeżyny (zostawiam kilka całych do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jeżynami.

Makroskładniki

  • 170,64 Kalorie
  • 19,5g Węglowodany
  • 3,69g Tłuszcz
  • 17,78g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (9 porcji) : 1535,8 kcal B: 160,04 g T: 33,23 g W: 175,57 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj