KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY

Od zawsze lubiłam smak zupy pomidorowej. Ba! to była jedna z moich ulubionych (tak jak chyba większości dzieci), jednak zawsze musiało coś w niej pływać: nie ważne czy to ryż, czy makaron. Smak kremów pokochałam później, dopiero w czasie studiów. Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów 😉

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6
Czas przygotowania: 40

Składniki

  • 300 g pomidorów
  • 300 g papryki czerwonej
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 4 sztuki ostrej papryczki chilli
  • 60 g mozzarelli
  • 3 łyżki ziarnen słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cebula
  • zioła: zioła prowansalskie, sól, bazylia, pieprz

Sposób przygotowania

1

Nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Pomidory dokładnie myję, wycieram i kroję na plasterki. Układam na papierze do pieczenie i posypuje przyprawami. Czosnek obieram i zawijam w folię aluminiową (gdybyśmy tego nie zrobili przypiekłby nam się i byłby gorzki). Cebulę kroję na plasterki i umieszczam obok pomidorów i papryki. Całość pozostawiam w piecu ok 20 minut. Po tym czasie posypuje pomidory słonecznikiem i posiekaną bazylią- pozostawiam w piekarniku jeszcze na 10 minut.

2

Upieczone produkty przekładam do blendera i miksuje je na gładki krem. Przekładam do garnka, dodaję 400g passaty pomidorowej dla wzmocnienia intensywności smaku pomidorów oraz dolewam ok 300 ml wody i pozostawiam do zagotowania. Krem przekładam do miseczek. Kroję mozzarellę na plasterki i wrzucam do zupy. Dekoruje świeżą bazylią.

Makroskładniki

  • 111,63 Kalorie
  • 12,02g Węglowodany
  • 3,51g Tłuszcz
  • 5,92g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (6 porcji) : 669,8 kcal B: 35,54 g T: 21,06 g W: 72,12 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj