Kaszę jaglaną gotuję w wodzie (zawsze w proporcjach 2:1) przez 10 min. Następnie przekłam ją do blendera, dodaję płatki jaglane, 3 jajka, przyprawy toskańskie(2 łyżeczki) i wszystko miksuję. Przekładam do formy do pieczenia (którą delikatnie wysmarowałam olejem kokosowym i formuje kształt tarty. Wkładam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 min. W tym czasie siekam cebulę, miażdżę czosnek i rozdrabniam szpinak. Przekładam na rozgrzaną patelnię z niecałą łyżką oleju kokosowego i pozostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem na ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do miseczki nalewam sosu sojowego i dodaje łyżeczkę ziół toskańskich. Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do miseczki. Mieszam, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Wyciągam spód tarty z pieca, nakładam na niego przygotowaną mieszankę. Na górę kładę kawałeczki tofu. Wkładam całość do pieca na około 10-13 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i zimo. całość (4 porcji) : 998,18 kcal B: 47,63 g T: 41,11 g W: 107,87 g
Trzeba mieć na uwadze, że porcje są dość małe. Ja sama spokojnie na obiad jestem w stanie zjeść połowę 😉TARTA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I TOFU
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
TARTA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I TOFU

1
2
3
4
5
249,55
Kalorie
26,96g
Węglowodany
10,27g
Tłuszcz
11,09g
Białko
Brak komentarzy