TARTA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I TOFU

TARTA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I TOFU

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 40 g płatkóe jaglanych
  • 70 g szpinaku
  • 80 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g tofu wędzonego
  • 1łyżka pasty z szuszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki ziół toskańskich (płatki pomidorowe, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka, sól)
  • 1,5 łyżkisosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie (zawsze w proporcjach 2:1) przez 10 min. Następnie przekłam ją do blendera, dodaję płatki jaglane, 3 jajka, przyprawy toskańskie(2 łyżeczki) i wszystko miksuję. Przekładam do formy do pieczenia (którą delikatnie wysmarowałam olejem kokosowym i formuje kształt tarty. Wkładam do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 min.

2

W tym czasie siekam cebulę, miażdżę czosnek i rozdrabniam szpinak. Przekładam na rozgrzaną patelnię z niecałą łyżką oleju kokosowego i pozostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem na ok 5 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Do miseczki nalewam sosu sojowego i dodaje łyżeczkę ziół toskańskich. Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do miseczki. Mieszam, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawami.

4

Wyciągam spód tarty z pieca, nakładam na niego przygotowaną mieszankę. Na górę kładę kawałeczki tofu. Wkładam całość do pieca na około 10-13 minut.

5

Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i zimo.

Makroskładniki

  • 249,55 Kalorie
  • 26,96g Węglowodany
  • 10,27g Tłuszcz
  • 11,09g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcji) : 998,18 kcal B: 47,63 g T: 41,11 g W: 107,87 g Trzeba mieć na uwadze, że porcje są dość małe. Ja sama spokojnie na obiad jestem w stanie zjeść połowę 😉

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj