CHLEB BEZ MĄKI

Chleby piekę stosunkowo rzadko, ale chyba muszę to zmienić,  bo są przepyszne, a ich smaku nie można porównać do tych sklepowych. Ostatnio piekłam żytni na zakwasie, teraz postanowiłam zrobić chleb bez mąki. Pachnie przepięknie! Chleb jest zbity- wystarczy zjeść  kromkę i nie odczuwa się już głodu (to nie to co te “napompowane” mieszanki pszenicy z połączone z niewielkim procentem innych mąk)

CHLEB BEZ MĄKI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 20
Czas przygotowania: 1h 5 min

Składniki

  • 100 g otrębów owsianych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 50 g sezamu
  • 20 g łuski gryczanej
  • 5 jajek
  • 150 g maślanki

Sposób przygotowania

1

Wszystkie suche składniki łączę ze sobą.

2

Dodaję jajka i maślankę. Mieszam dokładnie.

3

Przekładam do formy sylikonowej (lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiam do pieca nagrzanego do 180 i piekę przez ok 55-60 minut.

4

Pozostawiam chleb do wystygnięcia.

Makroskładniki

  • 175,34 Kalorie
  • 9,47g Węglowodany
  • 10,68g Tłuszcz
  • 9,02g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Nie przeraźcie się dużą ilością kalorii- chleb zawiera dużo dobrych tłuszczy i białek, które podbijają wartość kaloryczną, węglowodanów jest stosunkowo nie dużo. 1 kromka : 175,34 kcal B: 9,02 g T: 10,68 g W: 9,47 g cały bochenek : 3506,08 kcal B: 180,48 g T: 213,77 g W: 189,52 g (20 kromek)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj