MAKARON Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

Cukinia ma wiele zastosowań w kuchni, można ją jeść na surowo z dipami, dodać do sałatki lub piec i smażyć na różne sposoby. Mi kojarzy się ona najbardziej z placuszkami z cukinii podawanymi z kefirem- za tym daniem akurat niespecjalnie przepadałam w dzieciństwie, a muszę dodać, że cukiniami w sezonie letnim dziadkowie zawsze nas  hojnie obdarowywali. Zmieniły mi się smaki… mówią, że kubki smakowe z wiekiem zanikają ale odkąd odstawiłam z mojej diety cukier czuje smaki  jak nigdy dotąd (taka mała dygresja) Ale wracając do cukinii- to czasem pokaźnych rozmiarów dyniowate warzywo ma w sobie niewielką ilość tłuszczu i niską kaloryczność (100g cukini ma 15kcal), dlatego też idealnie nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę. Ponadto zapobiega zakwaszeniu organizmu i jest lekkostrawna.

MAKARON Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzyica.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 320 g cukini
  • 140 g marchewki
  • 300 g makaronu
  • 40 g jarmużu lub bazyli
  • kilka gałązek pietruszki
  • 60 g sera żółtego (u mnie Piórko)
  • 200 g jogurtu naturalnego (u mnie 0,1%)
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

Kroję cukinię i marchewkę na paski. Oliwę rozgrzewam na patelni i przekładam pokrojone składniki.

2

Jogurt naturalny łączę przyprawami, jarmużem bądź bazylią (zależnie od preferencji) i blenduję, a następnie całość przekładam na patelnie.

3

Smażę warzywa przez jakieś 10 miniut.

4

W między czasie gotuję makaron.

5

Ser żółty trę na tarce i dodaję do przygotowanej mieszanki na ostatnie kilka minut.

Makroskładniki

  • 389,02 Kalorie
  • 59,61g Węglowodany
  • 7,40g Tłuszcz
  • 19,96g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcji) : 1556,10 kcal B: 79,88 g T: 29,63 g W: 238,45 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj