PALUSZKI BROKUŁOWE

Paluszki brokułowe to idealna zdrowa, lekka przekąska, która zaskakuje wyjątkowym smakiem. Quinoa i mąka amarantusowa wzbogaca danie o cenne białko, dzięki czemu paluszki można jeść śmiało nawet na diecie niskowęglowodanowej. Są również odpowiednie dla osob, które są na diecie bezglutenowej.

PALUSZKI BROKUŁOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 9
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 350 g brokułu
  • 1 jajko
  • 200 g sers mozzarelli
  • 80 g mąki amarantusowej
  • 80 g płatków quinoa
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżeczki mieszanki ulubionych przypraw (u mnie: płatki pomidorów,sól, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszk)
  • dip:
  • 200 g paprki czerwonej
  • 250 g pomidora
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Brokuł rozdzielam na różyczki i blanszuję we wrzącej wodzie przez minutę, następnie spłukuję go zimną wodą z kranu, aby zatrzymać proces gotowania. Przekładam na ręcznik papierowy.

2

Siekam drobno cebulę i brokuł. Łączę z serem, płatkami kosmosy ryżowej (quinoa) i mąką amarantusową. Dodaję jajko i 3 łyżeczki ziół toskanskich – wszystko mieszam. Ręce skrapiam zimną wodą, aby łatwiej było formować paluszki (najłatwiej stworzyć kulkę, a następnie ją rozpłaszczyć i uformować kształt) .

3

Paluszki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na ok 15 minut do pieca. Po tym czasie obracamy je na drugą stornę i pozostawiamy je jeszcze w piecu na 5-7 minut.

4

W czasie gdy paluszki się pieką przygotowuję dip: paprykę czerwoną oraz dwa małe pomidory i wrzucam do blendera. Krem przekładam do garnka i podgrzewam, aby sos był gorący, doprawiam solą i piperzem.

5

Paluszki podaję z dipem.

Makroskładniki

  • 166,25 Kalorie
  • 14,83g Węglowodany
  • 6,66g Tłuszcz
  • 10,95g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (9 szt) : 1496,30 kcal B: 98,60 g T: 59,96 g W: 133,50 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj