TAJSKI KREM Z MARCHEWKI

Babcia dała młode i pełne smaku marchewki z działki. Od razu pomyślałam, że zrobię z nich zupę krem i wydobędę ich naturalną słodycz. Jako, że w lodówce miałam otwarte mleczko kokosowe to zadecydowałam, że zrobię zupę po tajsku. Krem jest zdrowy, smaczny, wegański, bez glutenu, cukru i ulepszaczy smaku. Z całego serca polecam.

TAJSKI KREM Z MARCHEWKI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 300 g młodej marchewki
  • 115g (pół szklanki) mleczka kokosowego light
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 80 g cebuli
  • 4 łyżeczki mieszanki ziół (czosnek,chili, trwa cytrynowa, imbir, kurkuma, kumin rzymski)
  • 10 g (2 łyżeczki) sezamu czarnego
  • 10 g (2 łyżeczki) sezamu białego
  • 1 łyżka oliwy /

Sposób przygotowania

1

Cebulę siekam i podsmażam ją na patelni z jedną łyżką oliwy.

2

Marchewkę myję, obieram i przekaładam wraz z przesmażoną cebulą do blendera.

3

Całość przekładam do garnka, w którym ugotowałam bulion warzywny. Gotuję przez ok 3-4 minuty.

4

Po tym czasie dodaje mleczko kosowe i dosypuję ziół, które nadają aromat i wydobywają smak z potrawy.

5

Całość posypuję sezamem podprażonym wcześniej na suchej patelni.

Makroskładniki

  • 135,89 Kalorie
  • 7,16g Węglowodany
  • 10,13g Tłuszcz
  • 2,42g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 543,57 kcal B: 9,69 g T: 40,52 g W: 28,66 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj