CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

Ostatnio wpadłam w szał robienia różnych posiłków z kaszy. Mieszam, miksuję, dodaję- eksperymentuję i odkrywam nowe smaki. Ostatnio upiekłam chleb, który w swoim składzie ma właściwie kaszę gryczaną i ziarna. A co najważniejsze nie ma w sobie mąki, glutenu, drożdży. Chleb jest z tych “cięższych” podobnych do chleba typu pumpernikiel z tym, że nie kruszy się tak, co dla mnie osobiście jest bardzo dużym plusem.

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia Porcja: 20 kromek
Czas przygotowania: 1h +48h (moczenie kaszy)

Składniki

  • 400g kaszy gryczanej białej
  • 50g słonecznika
  • 30g ziarem lnu
  • 40g pestek dyni
  • 10g płatków owsianych
  • 5g łuski gryczanej
  • ok 3 szklanki wody
  • niecała łyżeczka soli

Sposób przygotowania

1

Kaszę płuczę na sicie, zalewam wodą i pozostawiam na ok 48 godzin, tak aby ziarna dobrze napęczniały.

2

Na powierzchni wody pojawi się piana, a woda stanie się mętna i lekko śluzowata- nie przejmujcie się tym, to normalne. Po tym czasie ponownie płuczę kaszę i blenduje ją, dodaje sól i pestki- wszystko mieszam.

3

Na dno foremki wysypujemy płatki owsiane (lub jeśli wolicie pestki słonecznika, dyni itp)

4

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę.

5

Pozostawiamy chleb do wystygnięcia

Makroskładniki

  • 106 Kalorie
  • 16,03g Węglowodany
  • 3,24g Tłuszcz
  • 3,86g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (20 kromek) : 2120,00 kcal B: 77,29 g T: 64,87 g W: 320,74 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj