KREM Z GROSZKU

Groszek nie jest zazwyczaj lubiany przez dzieci, tak też i było ze mną. Jedynie co łączyło mnie z groszkiem to chyba tylko bajka Andersena “Pięć ziarenek grochu”- było to jedna z moich ulubionych słuchowisk, które miałam nagrane na kasecie magnetofonowej. Odsłuchiwałam je w kółko na moim starym Grundigu, który ledwo chodził (z sentymentu kasetę zachowałam do dzisiaj  ). Dzisiaj groszek bardzo lubię, chociaż nie jem go często- muszę to zmienić i poeksperymentować, a więc spodziewajcie się więcej przepisów z groszkiem. A dzisiaj przedstawiam krem z groszku, który jak zwykle pozyskałam z babcinego eko-ogródka.

KREM Z GROSZKU

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 300 g (ok 2 szklanki) groszku zielonego (bez łuski)
  • 150 g cebuli
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • ok 50 g (4 łyżki) jogurtu sojowego
  • kilka gałązek koperu

Sposób przygotowania

1

Rozgrzewam oliwę w rondelku i przekładam posiekaną cebulę.

2

Gdy się zarumieni dodaję groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę i bulion. Solę do smaku.

3

Wszystko razem gotuję przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.

4

Całość blenduję. Przed podaniem dekoruję łyżeczką jogurtu i posiekanym koperkiem.

Makroskładniki

  • 127,65 Kalorie
  • 15,84g Węglowodany
  • 3,84g Tłuszcz
  • 6,06g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcji) : 510,60 kcal B: 24,31 g T: 15,39 g W: 63,39 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj