ZDROWY FIT SERNICZEK JAGODOWY

Bez cukru, bez glutenu, wegetariański i do tego pyszny! Idealny po treningu lub po prostu jako deser do kawy. Słodki, delikatny, jogurtowy, a intensywny smak jagód sprawia, że na prawdę można poczuć lato w pełni 

ZDROWY FIT SERNICZEK JAGODOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • spód ciasta:
  • 240 g czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 30 g odtłuszczonego gorzkiego kakao
  • 4 łyżki ksylitolu/erytolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
  • masa biała:
  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
  • 2 łyżki ksylitolu/erytolu
  • 20ml soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny// lub agaru ( w wersji wegetariańskiej)
  • masa fioletowa:
  • 250 g jagód
  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
  • 2 łyżki ksylitolu/erytolu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny// lub agaru ( w wersji wegetariańskiej)

Sposób przygotowania

1

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z resztą składników. Mieszankę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Kroimy ciasto wzdłuż na pół, aby powstały dwie części.

2

Ser twarogowy, jogurt i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę żelatyny (lub agaru w wesji wegetariańskiej) rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut.

3

Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jagody (zostawiam ok 100g do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam żelatynę (lub agar) w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jagodami.

4

Delektuje się przepysznym smakiem ciasta !

Makroskładniki

  • 227,98 Kalorie
  • 28,53g Węglowodany
  • 4,77g Tłuszcz
  • 22,02g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (8 porcji) : 1823,87 kcal B: 176,20 g T: 38,20 g W: 228,29 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj