CIASTO CUKINIOWE Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

Sezon na cukinię w pełni, a ja postanowiłam sprawdzić jak wyjdzie w wersji na słodko. Tym razem przyrządziłam ciasto, które smakuje trochę jak babka z orzechami. Będę nieskromna- wyszło genialnie 😉

CIASTO CUKINIOWE Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 9
Czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 280 g cukinia białej
  • 200 g (2 szklanki) mąki żytniej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 100 ml oleju rzepakowy
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 20 g vege czekolada gorzka
  • 2 łyżeczki mleka ryżowego
  • 50 g migdałow
  • 100 g orzechow włoskich

Sposób przygotowania

1

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir łączę ze zmielonymi orzechami (90g) i płatkami migdałowymi (40g).

2

W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka, dodaję olej i ksylitol. Łączę wszystkie składniki ze sobą, po czym dodaję startą na tarce o grubych oczkach cukinię i wszystko mieszam.

3

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego pieca do 170 stopni na 30 minut.

4

Chwilę przed końcem pieczenia roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.

5

Aby czekolada łatwiej się rozprowadzała dodaję mleka i wszystko mieszam. Polewam upieczone ciasto czekoladą i dekoruję pozostałą częścią orzechów i płatków migdałowych.

Makroskładniki

  • 335,03 Kalorie
  • 26,67g Węglowodany
  • 23,22g Tłuszcz
  • 7,75g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (9 porcji) : 3015,34 kcal B: 69,79 g T: 209,02 g W: 240,09 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj