ZUPA BAKŁAŻANOWA

Kolejna propozycja dla ludzi szukających zaskakujących połączeń to zupa bakłażanowa z dodatkiem masła orzechowego  i serem feta. Zasyci nawet największych głodomorów, a przy tym jest niezwykle smaczna. Trzeba dodać, że jest to też bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ  niewielki garnek tej zupy starczył mi na dwa dni.zasyci nawet największego głodomora.

ZUPA BAKŁAŻANOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 240 g bakłażana
  • 400 g pomidorów
  • 350 gsoczewicy czerwona konserwowej
  • 200 g cebuli
  • 10 g imbiru
  • 60 g (3 łyżki) masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • 70 g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
  • 3 g (pół łyżeczki) kminku
  • 3 g (pół łyżeczki) kolendry
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 45 g ser typu feta
  • 36ml (3 łyżki) oliwy
  • sól , pieprz- do smaku

Sposób przygotowania

1

Bakłażana myję, kroję na plasterki, doprawiam solą i pozostawiam na 30 min, aby puścił soki.

2

Na patelni rozgrzewam oliwę i przekładam bakłażana. Dodaje cebulę i starty imbir.

3

Doprawiam kolendrą, kuminem, solą, pieprzem i pozostawiam na ok 7-10 min, aż do momentu gdy bakłażan się zarumieni. Następnie dodaje pomidory i pozostawiam na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

4

Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego przekładam warzywa z patelni i dodaje soczewicę. Gotuję zupę ok 15 minut.

5

Odlewam pół kubka zupy, dodaje jogurt i masło orzechowe. Wlewam mieszankę, która zagęści zupę i pozostawiam do zagotowania.

6

Kroję serek feta na kostki.

7

Zupę przekładam do miseczki i dodaję kostki sera.

Makroskładniki

  • 221,50 Kalorie
  • 16,11g Węglowodany
  • 12,45g Tłuszcz
  • 9,26g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (6 porcji) : 1329,00 kcal B: 55,57 g T: 74,70 g W: 96,67 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj