PASZTET Z CUKINII

Kolejna propozycja wykorzystania znanej, lubianej i taniej cukinii- tym razem w formie pasztetu. Jest lekki i  łatwo się rozsmarowuje. Doskonale smakuje na chlebie ale również idealnie nadaje się jako nadzienie do krokietów.

PASZTET Z CUKINII

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 12
Czas przygotowania: 1h 10 min

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 120 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 35 g kaszy jaglanej
  • 45 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 g (3/4 łyżeczki) soli
  • 2 g (3/4 łyżeczki) papryki czerwonej
  • 2 g (3/4 łyżeczki) ziół prowansalskich
  • 1 g (1/3 łyżeczki) pieprzu
  • 1 g (1/3 łyżeczki) rozmarynu
  • 1 g (1/3 łyżeczki) kolendry
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1

Cukinię i marchewkę obieram i trę na sitku o grubych oczkach.

2

Cukinię dobrze odciskam, tak aby było jak najmniej wody.

3

W tym czasie gotuję kaszę jaglaną. Cebulę kroję w kosteczkę. Mieszam wszystko z żółtkiem i przyprawami. Dodaję mozzarelli.

4

Białko ubijam na pianę i delikatnie mieszam z całością przygotowanej masy.

5

Piekę w temperaturze 190 stopni przez godzinę, a później włączam termoobieg jeszcze na ok 5 minut aby pasztet ładnie się przyrumienił.

6

Makroskładniki

  • 38,07 Kalorie
  • 1,18g Węglowodany
  • 1,41g Tłuszcz
  • 2,19g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (1 brytfanka) : 456,93 kcal B: 26,39 g T: 17,01 g W: 51,41 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj