ZUPA DYNIOWA

Witam jesień pyszną zupą dyniową. Przyznam szczerze, że dopiero w tamtym roku po raz pierwszy spróbowałam tego specjału i od razu mnie zachwycił. Jednak dopiero w ostatnim czasie zdecydowałam się samodzielnie go przyrządzić. Dobór składników i przypraw dokładnie przemyślany, następnie wypróbowany- po raz kolejny przekonałam się, ze intuicja kulinarna mnie nie zawodzi.

ZUPA DYNIOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 1 kg dynii
  • 500 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 20 g (5 ząbków) czosnku
  • 25 g pestek dyni
  • 22 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
  • 1l bulionu warzywnego
  • 5 g (niecała łyżeczka) soli
  • 5 g (1 łyżeczka) papryki
  • 2 g (1 łyżeczka) kurkumy

Sposób przygotowania

1

Dynie i marchew obieram, a następnie kroję w duże kostki. Cebulę siekam. Podsmażam w garnku na rozgrzanym oleju.

2

Dodaje 5 ząbków rozgniecionego czosnku i zalewam wszystko bulionem warzywnym. Dodaję przyprawy.

3

Gotuję do momentu aż dynia zmięknie.

4

Następnie przekładam zupę do blendera.

5

Na suchej na wolnym ogniu patelni prażę przez chwilę pestki dyni.

6

Po chwili mogę się cieszyć pysznym kremem, który posypuję uprażonymi pestkami.

Makroskładniki

  • 217,76 Kalorie
  • 26,94g Węglowodany
  • 11,55g Tłuszcz
  • 5,86g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (5 porcji) : 1088,80 kcal B: 29,33 g T: 57,75 g W: 134,73 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj