CHRUPIĄCE PESTKI DYNI

Chociaż do Halloween jest jeszcze trochę czasu, sklepowe półki zapełniają się dyniami. Na robienie lampionów z dyni jest jeszcze jednak trochę za wcześnie ale można ją wykorzystać na na wiele sposobów i przyrządzić z niej smakowite dania. Gdy drążymy dynię pozostają nam pestki, które wiele osób wyrzuca. Pestki dyni są bardzo zdrowe, zawierają dobre tłuszcze, witamię E, D, A, C oraz witaminy z grypy B (B1, B2, B6). Wystarczy je dokładnie umyć i wysuszyć. Mogą być przepyszną przekąską, jednak trzeba nasionko obierać, bo łupinki są twarde i niesmaczne- tak więc jest z  tym trochę roboty. Jak ułatwić sobie życie i sprawić żeby nasionka były jeszcze smaczniejsze? Poniżej zamieszczam przepis, po przyrządzeniu którego można jeść pestki z łupiną, która jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Idealnie nadają się do sałatek, zup lub jako samodzielna przekąska.

Sezon na dynie rozpoczęty!

CHRUPIĄCE PESTKI DYNI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 5
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 50 g pestkek dyni
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka paprykyki ostrej/słodkiej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania

1

Oczyszczone i osuszone pestki dyni wrzucam do miseczki z oliwą i przyprawami. Mieszam, tak aby wszystkie pestki były naoliwione.

2

Wstawiam do pieca nagrzanego do 160 stopni na 7 minut.

3

Przewracam pestki na drugą stronę, aby równomiernie się podpiekły i zostawiam jeszcze na 6-7 minut.

Makroskładniki

  • 82,36 Kalorie
  • 1,30g Węglowodany
  • 7,35g Tłuszcz
  • 2,5g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja (10 g – 1/5 całości) : 82,36 kcal B: 2,50 g T: 7,34 g W: 1,30 g całość (5 porcji) : 411,80 kcal B: 12,50 g T: 36,70 g W: 6,50 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj