DYNIOWO – CUKINIOWE BABECZKI

Nadeszła jesień. Powoli odchodzą wakacyjne wspomnienia, zaczynają spadać liście z drzew. Część z nas z pewnością dopadnie jesienne pogorszenie nastroju, zwłaszcza jeśli pogoda okaże się typową pluchą, na co niestety patrząc na kilka ostatnich dni zanosi się. Na poprawę  nastroju, jak i wykorzystanie darów, które niesie z sobą ta malownicza pora roku proponuję przepyszne i niskokaloryczne babeczki dyniowo – cukiniowe. Jest to prosty przepis, który łączy w sobie w zaskakujący sposób smak dyni z cukiną, a otrzymany produkt w niczym nie przypomina obu wcześniej wymienionych. Dość powiedzieć, że sąsiedzi którzy mieli za zadanie wskazać z czego wykonane są babeczki jednoznacznie wskazywali na tradycyjne maślano-mączne babeczki z pobliskiej cukierni. Jak więc widać, moja wersja babeczek nie odbiega smakiem, ale jest zdecydowanie mniej kaloryczna, zdrowa i tania. Spróbujcie sami i podzielcie się opinią- jestem jej szalenie ciekawa.

DYNIOWO – CUKINIOWE BABECZKI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...

Składniki

  • ciasto:
  • 250 g dyni
  • 150 g cukini
  • 250 g mąki iryżowej
  • 200 g jogurtu naturalnego 2,5%
  • 10 g płatkow migdałowych
  • 55 g (4 łyżki) ksylitolu
  • 4 g ( 1 łyżeczka) cynamonu
  • 4 g ( 1 łyżeczka) bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 g (0,5 łyżeczki) kardamonu
  • 30 ml (2 łyżki) oleju z orzechów ziemnych
  • 2 jajka
  • krem:
  • 300 g zimnego mleka kokosowe (część stała)
  • 14 g (łyżka) ksylitolu
  • 20 g gorzkieja czekolada min. 80% kakao

Sposób przygotowania

1

Dynię i cukinię myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, płatki, ksylitol, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia) i dodaję starte warzywa. Wbijam jajka, dolewam olej z orzeszków ziemnych (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie mieszam. Formy babeczek delikatnie smaruje pozostałym olejem i posypuje delikatnie mąką.

2

Do rozgrzanego pieca do 220 stopni wsadzam babeczki i pozostawiam je na około 20 minut. Na ostatnie kilka minut (4-5 minut) zmniejszam temperaturę do 200 stopni i włączam termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły.

3

Pozostawiam babeczki do wystygnięcia.

4

Przystępuje do robienia kremu. Zimną stałą część mleczka kokosowego przekładam do robota kuchennego i ubijam śmietanę. Gdy śmietana jest już ubijam dodaję łyżkę ksylitolu i wszystkie dokładnie mieszam. Przekładam gotowy krem do rękawa cukierniczego, a następnie dekoruję babeczki. Gorzką czekoladę kroję na małe kawałeczki i kładę na ułożonym kremie.

Makroskładniki

  • 217,76 Kalorie
  • 26,56g Węglowodany
  • 10,38g Tłuszcz
  • 4,05g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

-z kremem, takiej jak na zdjęciu 1 porcja : 217,76 kcal B: 4,05 g T: 10,38 g W: 26,56 g / całość (12 porcji) : 2560,16 kcal B: 54,11 g T: 124,63 g W: 318,74 g / – suchej babeczki bez kremu 1 porcja : 155,63 kcal B: 4,06 g T: 5,15 g W: 12,28 g/ całość (12 porcji) : 1867,66 kcal B: 48,75 g T: 61,83 g W: 291,40 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj