KAWOSZKI- AMARANTUSOWE KAWOWE CIASTECZKA

Kawoszki czyli ciasteczka o smaku kawy i intensywnym posmaku anyżu oraz cynamonu są idealne w sam raz na małą przekąskę. Z zewnątrz kruche, lekko ciągnące w środku. Nie zawierają kofeiny, więc śmiało mogą je pałaszować dzieci.

KAWOSZKI- AMARANTUSOWE KAWOWE CIASTECZKA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 31
Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 100 g mąki amarantusowej
  • 50 g płatkow owsianych bezglutenowych
  • 10 g amarantusa ekspandowanyego
  • 5 g – 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 g – 0,5 łyżeczki anyżu
  • 6 g – 2 łyżeczki kawy zbożowej (bezglutenowej)
  • 25 g – 5 łyżeczek ksylitolu
  • 30 ml – 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

1

Suche składniki mieszam ze sobą (mąkę, amarantus, płatki, cynamon, rozdrobniony w moździerzu anyż). Zalewam kawę zbożową 200 ml wody i dodaje do niej ksylitol. Płyn wlewam do masy, dodaje oleju i zagniatam ciasto.

2

Formuje małe kuleczki, które następnie lekko zniekształcamy, aby nabrały finezyjnego kształtu, układay na papierze do pieczenia (bez dodatku tłuszczu).

3

Wkładamy do rozgrzanego pieca (180 stopni) na 5 minut.

Makroskładniki

  • 31,74 Kalorie
  • 4,37g Węglowodany
  • 1,28g Tłuszcz
  • 0,85g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (31 porcji) : 984,13 kcal B: 26,61 g T: 39,70 g W: 135,64 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj