DYNIOWA BAGIETKA

Wczoraj zabrakło pieczywa, nie wiem jak to się mogło stać, ale została jedynie kromka suchego pumpernikla. Za oknem deszcz leje nieustannie. Ośmieliłam się lekko wychylić głowę za okna w nadziei, że już przestało padać- nic z tego. Mój mężczyzna siedzi w pokoju i pracuje nad jakimś modelem samochodu w jednym z trójwymiarowych programów graficznych. Myślę sobie: praca to praca, więc sama coś wykombinuję. Włączyłam cicho nastrojową muzykę, która zainspirowała mnie do stworzenia bagietki z dyni (w domu mam jej zapas).  Jakąś godzinę później Szymon wchodzi do kuchni, którą już zdążyłam wysprzątać po moim małym kuchcikowaniu:
– A co to?
– No jak to co,  bagietka – odpowiadam stanowczo.
– Niech zgadnę, pewnie jest z dyni.
– Kochanie, ale skąd wiedziałeś?
– No przecież Ty teraz wszystko robisz z dyni. Babeczki z dyni, krem z dyni, placki z dyni, no to co za problem dla Ciebie zrobić i pieczywo z dyni?
No tak, jednak 10 lat związku robi swoje, czasem wydaje mi się, że zna mnie bardziej niż ja siebie samą 

Eksperymentalnie dodałam do mniejszej ilości ciasta ksylitolu, chcąc sprawdzić, jaki będzie smakowała mieszanka ciasta w słodkim wydaniu. Ulepiłam kilka oponek- smakowały równie wybornie.

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 16
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 240 g (1,5 szklanki) puree z dyni
  • 240 g (1,5 szklanki) mąki ryżowej
  • 150 g (1,5 szklanki) płatków owsianych bezglutenowych
  • 6 g (1,5 łyżeczki) proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 6 g (1,5 łyżeczki) cynamonu
  • 2 g (0,5 łyżeczki) kardamonu
  • 10 g (2 łyżeczki) sezamu
  • 4 jajka
  • 60 g ksylitolu (6 łyżek)ksylitol / w wersji na słodko/

Sposób przygotowania

1

Płatki owsiane mielę. Łączę z mąką z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem (oraz ksylitolem w wersji na słodko).

2

Dynię obieram, kroje na małe kawałki i blenduję, a następnie przekładam do miski z suchymi składnikami i wbijam jajka (3szt). Wszystko mieszam.

3

Wyrabiam ciasto na stolnicy posypanej mąką.

4

Formuję je w w rulon, tak aby swoim kształtem przypominało bagietkę.

5

Nacinam lekko nożem ciasto, aby lepiej się upiekło, a przy tym ładniej wyglądało.

6

Górę ciasta smaruje rozbełtanym białkiem jaja i posypuję sezamem.

7

Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (na ostatnie 5 minut włączam termoobieg, aby ciasto ładnie się zarumieniło).

Makroskładniki

  • 117,01 Kalorie
  • 18,40g Węglowodany
  • 2,69g Tłuszcz
  • 4,41g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW: 1 porcja : 117,01 kcal B: 4,41 g T: 2,69 g W: 18,40 g całość (16 porcji) : 1872,18 kcal B: 70,61 g T: 43,11 g W: 294,53 g – w wersji na słodko z ksylitolem 1 porcja : 126,01 kcal B: 4,41 g T: 2,69 g W: 22,15 g całość (16 porcji) : 2016,18 kcal B: 70,61 g T: 43,11 g W: 354,41 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj