Długo szukałam na sklepowych półkach ketchupu dla siebie… i go nie znalazłam. Moje wymagania okazały się być zbyt wygórowane, a przecież chciałam tylko, żeby miał pomidorowy smak, był ostry i do tego bez dodatku cukru. Znalazłam kilka ketchupów “light” słodzonych stewią, czy innymi słodzikami ale to nie było to. A więc z palącej potrzeby ostrego, intensywnego pomidorowego smaku powstał on – mój domowy, jedyny w swoim rodzaju ketchup.
Pomidory myję i zalewam wrzątkiem, a następnie obieram je ze skóry (zazwyczaj schodzi już po kilku sekundach, czasem trzeba poczekać ok. minuty). Kroję je w kostkę i przekładam go garnka. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczki habanero przesmażam na patelni zalewając octem winnym, po czym przekładam mieszankę do garnka, w którym znajdują się pomidory. Doprawiam przyprawami i pozostawiam na wolnym ogniu ok 25-30 minut (do momentu zredukowania się soku z pomidorów) mieszając co jakiś czas (zwracam uwagę szczególnie pod koniec gotowania, aby pomidory nie przypaliły). Przekładam ketchup do słoiczków, zakręcam wieczko i odwracam słoik do góry nogami aby wieczko się zassało- wtedy dłużej ketchup może poleżeć, chociaż w praktyce i tak u mnie szybko znika.
1 łyżeczka : 11,54 kcal B: 0,41 g T: 0,07 g W: 2,17 g
1 słoik ( 20 łyżeczek ) : 230,88 kcal B: 8,28 g T: 1,53 g W: 43,54 g
całość (2 słoiki) : 461,76 kcal B: 16,56 g T: 3,07 g W: 87,08 g
DOMOWY KETCHUP
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy