SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

Dziś jest ten dzień, kiedy nie mam czasu długo siedzieć w kuchni, a więc przygotowałam szybką zieloną sałatkę z aromatycznym łososiem. Idealna na lunch, do obiadu, czy też na kolację. Szybko, zdrowo i przede wszystkim pysznie- to mój przepis na fajny posiłek “w biegu”.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 25

Składniki

  • 120 g łososia atlantyckiego
  • 2 garście mieszanki sałat (sałata lodowa, cykoria, roszpunka, rukola)
  • 50 g ogórka zielonego
  • 30 g groszku zielonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy francuskieja
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka gałązek kopereku

Sposób przygotowania

1

Łososia myję, odcinam skórkę, kroję na kawałki i układam na folii aluminiowej. Skrapiam cytryną (ok pół łyżeczki) oraz olejem (ok 1 łyżka), a następnie posypuje rozdrobnionym koperkiem i przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 20 min. Umytą mieszankę sałat przekładam na talerz. Obieram ogórka i kroję go w plasterki, a następnie układam na sałacie.

2

Przygotowuję dressing: Do naczynia wlewam 1 łyżkę oleju, dodaję 0,5 łyżeczki musztardy i odrobinę miodu. Na koniec dodaje sok z cytryny i mieszam.

3

Upieczonego łososia układam na sałatce, dodaje groszek i polewam dressingiem.

Makroskładniki

  • 413,24 Kalorie
  • 10,34g Węglowodany
  • 28,15g Tłuszcz
  • 27,49g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj