JESIENNA MIESZANKA WARZYW

Jesienna mieszanka warzyw na patelnie to doskonała alternatywa dla popularnych mrożonek, które znajdują się w każdym markecie.  Rozgrzewają, dodają energii, a przede wszystkim dostarczają wiele witamin. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, ale również jako odrębne danie jeżeli dodamy tylko do mieszanki np ryż i odrobinę koncentratu pomidorowego. Zdrowo, szybko, smacznie i tanio – wszystkie cechy idealnej potrawy spełnione 😉

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 120 g dynii Hokkaido
  • 220 g marchewki
  • 150 g papryki czerwonej
  • 2 g (pół łyżeczki) kolendry
  • 1 g (pół łyżeczki) imbiru suszonego
  • 1 g (pół łyżeczki) papryki słodkiej
  • 10 ml (1 łyżka) oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku do smaku

Sposób przygotowania

1

Dynię obieram i za pomocą melaksera siekam na drobne paski (można cieniutko pokroić ręcznie lub użyć specjalnej obieraczki, która od razu robi nam cieniutkie paseczki). Tak samo postępuję z marchewką i papryką.

2

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam warzywa.

3

W moździerzu rozgniatam ziarenka kolendry i dodaję ją wraz z imbirem, papryką, solą i pieprzem na patelnie.

4

Podlewam wodą (ok 5 łyżek) i wszystko mieszam.

5

Smażę warzywa ok 10 minut ( jeżeli potrzeba podlewam je jeszcze odrobiną wody).

6

Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie przekładam na talerzyk i podaję je do obiadu.

Makroskładniki

  • 68,11 Kalorie
  • 9,82g Węglowodany
  • 3,18g Tłuszcz
  • 1,52g Błonnik

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 272,47 kcal B: 6,08 g T: 12,72 g W: 36,29 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj