LEŚNY ZAKĄTEK – SZPINAKOWIEC

Jak przygotować pyszne ale zarazem zdrowe ciasto bogate w witaminy? Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy tylko wyeliminować niepożądane produkty i zastąpić je zdrowymi dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Dziś zdradzę jak przemycić szpinak w cieście ( ja akurat uwielbiam go, jednak dla wielu osób zjedzenie choćby kilku liści jest wyzwaniem- szczególnie dla dzieciaków).

A skoro mowa o szpinaku to jeszcze gdy byłam dzieckiem kojarzył mi się z czymś strasznym. Kiedyś nawet kuzyn opowiadał mi historię o szpinakowym potworze, w którą przez długi czas wierzyłam… trzeba przyznać, że wyobraźnie od zawsze miałam bardzo bogatą. Natomiast granat identyfikowałam jedynie z takim, którego używa się na wojnie- kilkanaście lat temu nie był on zbyt popularnym owocem. Jedno jest pewne, połączenie tych dwóch składników tworzy niesamowity smak, który tym razem został bohaterem dzisiejszego deseru. Dość ciężkie ciasto idealnie komponuje się z serkiem o cytrynowo-waniliowej nucie i odrobiną “wybuchowego” grantu. Ciasto łatwo się kroi, dzięki czemu można podać idealnie prosty kawałek.

LEŚNY ZAKĄTEK – SZPINAKOWIEC

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 10
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • ciasto:
  • 450 g (po odciśnięciu wody ok 250g) szpinaku mrożonego
  • 150 g (1,5 szklanki) mąki owsianej
  • 150 g (1,5 szklanki) mąki kukurydzianej
  • 80 g ksylitolu
  • 25 g (1 duża kopiata łyżka) oleju kokosowego
  • 8 g ( 2 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 30 ml (2 łyżki) soku z cytryny
  • 3 jajka
  • masa:
  • 80 g ksylitolu
  • 250 g serek mascarpone
  • 1 laska wanili
  • 30 ml (2 łyżki) soku z cytryny
  • dekoracja:
  • 90 g (1/2 sztuki) nastion granatu

Sposób przygotowania

1

Szpinak odmrażam i dokładnie odciskam wodę. Przekładam do blendera, a następnie dodaję olej kokosowy, sok z cytryny , jajka, wanilię i ksylitol (80g). Do mieszanki dodaję dwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wszystko dokładnie mieszam.

2

Smaruję blachę ciasta odrobiną oleju kokosowego. Przekładam ciasto do formy i wstawiam do pieca (180 stopni) na około 50-55 min.

3

W tym czasie przygotowuję masę: mieszam dokładnie serek z ksylitolem, sokiem z cytryny i wanilią.

4

Gdy ciasto przestygnie odcinam z niego wierz ( ok 1/3 wysokości ciasta) i kruszę go. Na ciasto nakładam krem, a następnie układam pokruszone ciasto delikatnie je przygniatając. Dekoruję je grantem.

Makroskładniki

  • 307,30 Kalorie
  • 38,65g Węglowodany
  • 16,16g Tłuszcz
  • 7,45g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (10 sztuk) : 3073,00 kcal B: 74,51 g T: 161,67 g W: 386,57 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj