PLACUSZKI DYNIOWE

Co ostatnio zaserwował mi mój luby? Delikatne, złociste i aromatyczne placki dyniowe, które są idealnym daniem dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Dynia jest bogata w witaminy, minerały, cynk i przy tym posiada niewiele kalorii. Powstałe na jej bazie placki podane z pomidorami to połączenie klasycznych placków z nowoczesnym twistem ze zdrowej i niskokalorycznej dyni, które są smaczniejsze od oryginału.

PLACUSZKI DYNIOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 26
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 640 g startej dynii
  • 90 g cebuli
  • 90 g marchewki
  • 15 g (2 ząbki) czosnku
  • 150 g (6 łyżek) mąki ziemniaczanej
  • 1 g (3/4 łyżeczki) pieprzu
  • 1 g (3/4 łyżeczki) kolendry
  • 1 g (3/4 łyżeczki) soli
  • 2 g (1 łyżeczka) papryki ostrej
  • 75 ml (5 łyżek) oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • na sos:
  • 500 g pomidorów w kawałkach
  • 30 ml (2 łyżki) oceut winnego
  • 60 ml (4 łyżek) oliwy z oliwek
  • 1 g (3/4 łyżeczki) pieprzu

Sposób przygotowania

1

Dynię myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cebulę, marchewkę obieram, siekam i mieszam z dynią. Dodaję mąkę ziemniaczaną, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbijam jajko. Wszystko mieszam. Na małej ilości rozgrzanej oliwy smażę z obu stron placuszki, aż do momentu gdy nabiorą złoty kolor.

2

W między czasie przygotowuję sos: Pomidory parzę, obieram ze skórki, kroję na małe kawałki. Dodaję ocet winny, olej i przyprawy. Wszystko mieszam ze sobą.

3

Placuszki smakują dobrze podane na ciepło, jak i zimno.

Makroskładniki

  • 61,28 Kalorie
  • 7,58g Węglowodany
  • 3,19g Tłuszcz
  • 1.06g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

placki: 1 porcja : 61,28 kcal B: 1,06 g T: 3,19 g W: 7,58 g całość (26 sztuk) : 1593,30 kcal B: 27,57 g T: 83,03 g W: 197,24 g sos: 1 porcja : 24,83 kcal B: 0,23 g T: 2,40 g W: 0,61 g całość : 645,70 kcal B: 6,03 g T: 62,50 g W: 16,02 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj