KREM SZPINAKOWY

Wzorce i stereotypy w znacznej części przejmujemy od rodziców, rodzeństwa i najbliższych, z którymi spędzamy wiele czasu. Nie bez powodu boimy się rzeczy, których nie spróbowaliśmy, czy mamy też zdanie na temat wybranej grupy społecznej przed poznaniem jej: “Matematyka jest trudna”, “Zobaczysz, jak będziesz miała chemię w szkole, to się dopiero zacznie”, “Cyganie kradną”. Słyszało się też niejednokrotnie  “Szpinak? Fuj, jest niedobry!” i nie pomaga tłumaczenie, że Papay jadł szpinak i miał dużo siły. Łamanie wypracowanych schematów, próbowanie nowych rzeczy poszerza nam światopogląd, a w kulinarnym świecie katalog smaków. Kiedyś jeżeli mi coś nie zasmakowało zazwyczaj nie brałam tego drugi raz do ust. Teraz daję szansę produktowi i jeżeli nie smakuje mi, próbuje go przyrządzić na kilka różnych sposobów i dopiero wtedy wydaje ostateczny werdykt. W zupie nie pływają liście szpinaku przez co danie wygląda bardziej apetycznie.  Ci z Was, którzy czytają regularnie wiedzą, że ja szpinak uwielbiam <3 Jak smakuje krem? Spróbujcie.

KREM SZPINAKOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 20

Składniki

  • 160 g ( po odciśnięciu wody z paczki 450 g ) szpinaku mrożonego
  • 120 g cebuli
  • 120 g ( 1 średniej wielkości ) ziemniaówk
  • 15 g czosneku
  • 65 g pora
  • 30 ml ( 2 łyżki ) oleju rzepakowego
  • 1 l bulion warzywny
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatki wg uznania np:
  • ser żółty (wersja nie wege)
  • grzanki bezglutenowe
  • prażone orzechy pinii

Sposób przygotowania

1

Na oleju rzepakowym przesmażam (ok 3-4 minuty) cebulę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki, por i szpinak. Całość przekładam do garnka, gdzie wcześniej przygotowałam bulion warzywny. Dodaję pokrojonego ziemniaka w kostkę oraz przyprawy (sól, pipeprz, liść laurowy) i gotuję ok 20 minut. Następnie blenderem miksuję zupę na gładki krem. Podaję z grzankami, paskami żółtego sera i prażonymi orzeszkami pinii- jednak tutaj z dodatkami można już pofantazjować.

Makroskładniki

  • 146,43 Kalorie
  • 14,16g Węglowodany
  • 8,10g Tłuszcz
  • 4,65g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 585,75 kcal B: 18,50 g T: 32,41 g W: 56,65 g *makroskładniki liczone bez dodatków

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj