TOFURNIK CYTRYNOWO-WANILIOWY

Jako, że ostatnio kupiłam na promocji zapasy tofu wczoraj postanowiłam wykorzystać część z nich. Początkowo w mojej głowie pojawił się inny pomysł na zdrowe i pyszne danie, jednak ostatecznie zwyciężył słodki tofurnik, który chodził za mną już od jakiegoś czasu. Sernik bez sera a do tego bez mąki, jajek, glutenu, proszku do pieczenia i cukru. Doskonały dla osób mających różne alergię pokarmowe oraz dla wegan.

TOFURNIK CYTRYNOWO-WANILIOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 9
Czas przygotowania: 1h 15 min

Składniki

  • 540 g (3 kostki) tofu naturalnego
  • 42 g (4 łyżki) ksylitolu
  • 80 g ( gesta część) mleka kokosowego odtłuszczonego
  • 40 g (4 łyżki) tapioki lub skrobi ziemiaczanej
  • 40 g żurawiny
  • 30 ml ( 3 łyżki) oleju rzepakowego (lub innego)
  • 1 laska wanili
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

1

Tofu dzielę na kawałki i blenduję dodaję mleka kokosowego (gęstej części), tapioki (skrobia z manioku) i olej rzepakowy. Dosładzam ciasto ksylitolem (lub innym zamiennikiem cukru). Dodaję jeszcze wanilię, sok wyciśnięty z jednej cytryny wraz ze skórką startą na tarce, a następnie wszystko miksuję. Do gładkiej masy dodaję żurawinę, mieszam i przekład ją na blaszkę (u mnie średnica 18 cm).

2

Całość wkładam do pieca rozgrzanego do 180 stopni i po na 50-55 minutach sernik jest gotowy. Pozostawiam go, aby dokładnie się schłodził (jednak najlepiej smakuje, gdy postoi jeszcze kilka godzin w lodówce

Makroskładniki

  • 161,82 Kalorie
  • 12,54g Węglowodany
  • 9,63g Tłuszcz
  • 7,53g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (9 porcji) : 1456,40 kcal B: 67,82 g T: 86,71 g W: 112,90 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj