CIECIORNICA- WEGAŃSKA JAJECZNICA Z CIECIERZYCY

Przebudziłam się o dziwo wcześnie jak na mnie, więc postanowiłam nie marnować czasu i udałam się do mojego ulubionego miejsca w całym mieszkaniu. Po niedługiej chwili na stół wkroczyło nowe danie, wyglądem i smakiem podobne do typowej jajecznicy, jednak ta była bez jajek. Mężczyzna zrobił przerwę w pracy. Próbuje, nabiera kolejną łyżeczkę żółtawego dania. Ja stoję i czekam na werdykt niczym w MasterChef.

– „Dobre. Na prawdę nie dodałaś tam jajka?”  – słowa mówią same za siebie, musicie spróbować! Szczerze, nieskromnie mówiąc sama byłam zaskoczona smakiem !

CIECIORNICA- WEGAŃSKA JAJECZNICA Z CIECIERZYCY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 50 g ciecierzycy w zalewie
  • 30 g cebuli
  • 30g papryki zielonej
  • 13 g (2 ząbki) czosneku
  • 1 g (niecałe pół łyżeczki) kurkumy
  • 2 g (niecałe pół łyżeczki) solihimalajska
  • 2 g (niecałe pół łyżeczki) pieprzu
  • 10 g (1 łyżeczka) oleju kokosowy
  • kilka gałązek kopereku

Sposób przygotowania

1

Cebulkę i paprykę siekam na drobną kostkę i podsmażam na oleju kokosowym przez około 3 minuty.

2

Dodaję posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i ciecierzycę. Smażę mieszając przez około 5 minut.

3

Gdy ciecierzyca się zarumieni wsypuję na patelnie przyprawy (kurkumę, sól, pieprz) i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniam ją (kilka ziaren zostawiam w całości dla walorów estetycznych).

4

Całość mieszam i posypuję świeżym koperkiem.

Makroskładniki

  • 166,78 Kalorie
  • 13,75g Węglowodany
  • 10,99g Tłuszcz
  • 3l94g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj