Szczerze mówiąc bułeczki kalafiorowe były eksperymentem i nie miałam pojęcia czy wyjdą. Co prawda wcześniej robiłam ciasto na pizze z kalafiora, ale używałam wtedy jajek i starannie odciskałam wodę- tym razem ominęłam te dwa kroki. Wyszły bardzo delikatne. Wyjątkowo dobrze smakują podane na ciepło z pieczarkami. Są bezglutenowe i wegańskie.
Obrabianie kalafiora Przyprawy i nasiona Gotowe bułeczki
Kalafior myję, dokładnie wycieram, oddzielam łodygę od kwiatów, a następnie bardzo drobniutko je kruszkę rękoma. Całość blenduję. Dodaję mąki, skrobi z manioku, czosnku i zmielonego lnu. Formuję kulki (masa jest wilgotna więc dość mocno zagniatam), a następnie je delikatnie spłaszczam . Następnie posypuję bułeczki solą, sezamem i słonecznikiem i lekko przygniatam ręką, aby trzyma. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-23 minut. całość (5 porcji) : 385,46 kcal B: 17,77 g T: 8,07 g W: 54,80 g
BUŁECZKI KALAFIOROWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy