BUŁECZKI KALAFIOROWE

Szczerze mówiąc bułeczki kalafiorowe były eksperymentem i nie miałam pojęcia czy wyjdą. Co prawda wcześniej robiłam ciasto na pizze z kalafiora, ale używałam wtedy jajek i starannie odciskałam wodę- tym razem ominęłam te dwa kroki. Wyszły bardzo delikatne. Wyjątkowo dobrze smakują podane na ciepło z pieczarkami. Są bezglutenowe i wegańskie.

BUŁECZKI KALAFIOROWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5
Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 500 g (1 średnia główka bez łodygi) kalafioru
  • 36 g (3 łyżki) mąki ryżowej
  • 12 g (1 łyżka) skrobi z manioku (tapioki)
  • 2 g (pół łyżeczki) czosnku
  • 2 g (pół łyżeczki) soli
  • 5 g (1 łyżeczka ) lnu mielony odtłuszczonego
  • 5 g (1 łyżeczka) sezamu czarnego
  • 10 g (2 łyżeczki) ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

1

Kalafior myję, dokładnie wycieram, oddzielam łodygę od kwiatów, a następnie bardzo drobniutko je kruszkę rękoma.

2

Całość blenduję. Dodaję mąki, skrobi z manioku, czosnku i zmielonego lnu.

3

Formuję kulki (masa jest wilgotna więc dość mocno zagniatam), a następnie je delikatnie spłaszczam .

4

Następnie posypuję bułeczki solą, sezamem i słonecznikiem i lekko przygniatam ręką, aby trzyma.

5

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-23 minut.

Makroskładniki

  • 77,02 Kalorie
  • 10,96g Węglowodany
  • 1,61g Tłuszcz
  • 3,55g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (5 porcji) : 385,46 kcal B: 17,77 g T: 8,07 g W: 54,80 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj