ZAPIEKANY RYŻ W MLECZKU KOKOSOWYM

Delikatny, waniliowy, słodki – stworzony z miłości do  mojego mężczyzny i pysznego, zdrowego jedzenia. Szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia), a wykwintny, wyszukany i mleczny. Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na zimno też jest niezły. Wegański, bezglutenowy, bez dodatku cukru i z czerwono-różowym akcentem w postaci musu malinowego idealnie pasującego do walentynkowego klimatu. Można chcieć czegoś więcej?

ZAPIEKANY RYŻ W MLECZKU KOKOSOWYM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 5
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • 200 g ryżu do risotto
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 28 g (4 łyżeczki) ksylitolu
  • 250 ml mleka ryżowego (bądź innego)
  • 1 laska wanili
  • polewa:
  • 120 g (szklanka) malin
  • 32 g (4 łyżeczki) ksylitolu
  • 15 g (1 łyżeczka) tapioki

Sposób przygotowania

1

Mleko kokosowe mieszam z mlekiem ryżowym i ksylitolem.

2

Ryż przekładam do miseczek żaroodpornych, zalewam mlekiem, a na wierzch kładę ziarenka wanilii (samą laskę również zostawiam do dekoracji i do nadania pięknego aromatu).

3

Ryż przykrywam folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika ( 160 stopni) na 50 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę jeszcze 10 minut.

4

W między czasie maliny wrzucam do garnuszka i gotuje na małym ogniu.

5

Dodaję ksylitolu i mieszam aż maliny puszczą sok.

6

Aby zagęścić sos dodaję tapioki i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja : 348,78 kcal B: 4,46 g T: 18,32 g W: 45,52 g // całość ( 5 miseczek ) : 1743,70 kcal B: 22,30 g T: 91,60 g W: 227,60 g // z sosem malinowym: 1 porcja : 381,56 kcal B: 4,75 g T: 18,38 g W: 55,78 g// całość ( 5 miseczek ) : 1907,80 kcal B: 23,77 g T: 91,90 g W: 278,90 g//

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj