Inspirując się kuchnią śródziemnomorską stworzyłam ostatnio pastę z zielonych oliwek. Moi imprezowi goście chętnie zjadają ją na chrupiących świeżych grzankach, co przedstawiam jako rekomendację jakości Wyrazista w smaku, a przede wszystkim naturalna pasta jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, sałatek, mięs czy też makaronu.

Przekładam oliwki do blendera (zostawiam ok 6 sztuk), dodaję suszone pomidory, połowę papryki (20 g), zioła prowansalskie i pieprz. Wszystko blenduję. Drobno siekam pozostałą paprykę i oliwki. Do powstałej pasty dodaję paprykę i ziarna słonecznika. Wszystko mieszam. Przekładam do słoiczka. 1 porcja (1 łyżeczka) : 30,78 kcal B: 0,58 g T: 1,03 g W: 2,62 g
całość ( 22 łyżeczki ) : 677,20 kcal B: 12,97 g T: 22,66 g W: 57,78 g
PASTA Z ZIELONYCH OLIWEK
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy