BAKŁAŻANOWE ROLLSY Z KOMOSĄ I AMARANTUSEM

Przystawka, przekąska, dodatek do obiadu, czy kolacja – rollsy idealnie sprawdzają się w każdej wersji. Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak. Bogactwo witamin i kolorów w jednym daniu.

BAKŁAŻANOWE ROLLSY Z KOMOSĄ I AMARANTUSEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 200 g bakłażans
  • 15 g komosy ryżowej
  • 15 g amarantuss
  • 3 g (pół łyżeczki) kolendry
  • 1 g (szczypta) bazyli
  • 1 g (szczypta)majeraneku
  • 1 g (szczypta) rozmarynu
  • 1 g (szczypta) tymianeku
  • 1 g (szczypta) oregano
  • 2 g soli
  • 30 g sera feta
  • 30 g marchewki
  • 8 g kiełków lucerny
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 5 g sezamu

Sposób przygotowania

1

Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny.

2

Rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana.

3

Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

4

W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową.

5

Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki.

6

Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca.

7

Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik.

8

Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu.

Makroskładniki

  • 240,32 Kalorie
  • 19,28g Węglowodany
  • 11,24g Tłuszcz
  • 4,85g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja ( 3 rollsy ) : 240,32 kcal B: 4,85 g T: 11,24 g W: 19,28 g całość ( 2 porcje, 6 rollsów ) : 480,64 kcal B: 9,70 g T: 22,49 g W: 38,57 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj