Przystawka, przekąska, dodatek do obiadu, czy kolacja – rollsy idealnie sprawdzają się w każdej wersji. Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak. Bogactwo witamin i kolorów w jednym daniu.
Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny. Rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana. Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową. Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki. Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca. Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik. Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu. 1 porcja ( 3 rollsy ) : 240,32 kcal B: 4,85 g T: 11,24 g W: 19,28 g
całość ( 2 porcje, 6 rollsów ) : 480,64 kcal B: 9,70 g T: 22,49 g W: 38,57 g
BAKŁAŻANOWE ROLLSY Z KOMOSĄ I AMARANTUSEM
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy