ZIEMNIACZANE CHLEBKI ZIOŁOWO-CZOSNKOWE

Gdy zostają resztki z obiadu zawsze zastanawiamy się jak wykorzystać je w kreatywny i pyszny sposób. Tym razem mój Szymon zrobił bezglutenowe ziemniaczane chlebki o ziołowo-czosnkowym smaku. Były przepyszne: zbite, chrupiące. Chlebki są bardzo proste w wykonaniu, lekkie i puszyste. Idealnie nadają się do kanapek, zup oraz jako przekąska.

ZIEMNIACZANE CHLEBKI ZIOŁOWO-CZOSNKOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6
Czas przygotowania: 35

Składniki

  • 360 g ziemniaków
  • 50 g sera żółtegp
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 g /1 łyżeczka/czosnku
  • 4 g /1 łyżeczka/sezamu
  • 4 g /1 łyżeczka/nasion chia
  • 4 g /1 łyżeczka/ziół prowansalskich
  • 10 g /2 łyżeczki/ słonecznika
  • 7 ml /1 łyżeczka/ oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1

Gotuję ziemniaki i rozgniatam je. Dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.

2

Wbijam jajko i trę ser. Wszystko mieszam i zagniatam ciasto.

3

Formuję małe płaskie chlebki (aby łatwiej było to zrobić można zwilżyć wodą dłonie).

4

Górę chlebka smaruję oliwą.

5

Posypuję go sezamem, nasionami chia, suszonym czosnkiem, słonecznikiem.

6

Wstawiam chlebki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i zostawiam je tam na 15 minut. Po tym czasie delektuję się smakiem pysznych chrupiących ziemniaczanych chlebków.

Makroskładniki

  • 140,18 Kalorie
  • 17,53g Węglowodany
  • 4,91g Tłuszcz
  • 4,02g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (6 chlebków) : 841,08 kcal B: 24,15 g T: 29,46 g W: 105,22 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj