PULPECIKI KUKURYDZIANE

Wróciliśmy ze SPA, w domu lodówka pusta ponieważ zazwyczaj kupujemy na bieżąco świeże produkty. Na szczęście w szafkach była kasza i kukurydza więc zrobiłam pulpeciki, do tego sałatkę i już obiad gotowy. Wyszło ich sporo więc część z nich poszła do mroźnika i będzie czekała na jakąś krytyczną sytuację, gdy będę musiała przygotować szybki obiad. Są delikatne, kruche i wegańskie 

PULPECIKI KUKURYDZIANE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 24
Czas przygotowania: 20

Składniki

  • 680 g kukurydzy
  • 200 g (nieugotowana) kaszy kuskus
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 g (pół łyżeczki) soli
  • 2 g (pół łyżeczki) pieprzu
  • 1 g (1/4 łyżeczki) kolendry
  • 1 g (1/4 łyżeczki) rozmarynu
  • 3 g (1 łyżeczka) ziół prowansalskich
  • 75 ml /5 łyżek/ oliwy/oleju

Sposób przygotowania

1

Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.

2

Blenduję ją razem z kukurydzą. Dodaję zioła wszystko razem mieszam.

3

Za pomocą gałkownicy do lodów formuję klopsy i obtaczam je w mące kukurydzianej (masa jest dość wilgotna, więc nie potrzeba maczać ich w jajku, a panierka i tak doskonale się będzie trzymać).

4

Na mocno rozgrzanej oliwie smażę kilka minut klopsy obracając je z każdej ze stron, aż do momentu zarumienienia się.

Makroskładniki

  • 77,06 Kalorie
  • 10,15g Węglowodany
  • 2,86g Tłuszcz
  • 2,09g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (24 sztuki) : 1849,60 kcal B: 50,22 g T: 68,84 g W: 243,80 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj